nieuws detail
Uw afvalwater is geld waard
“Door waardestromen uit afvalwater te halen kunnen bedrijven op meerdere fronten winst maken.” Met een rekensommetje laat Willem Tomassen zien dat het slim is om watermanagement van afvalwater kritisch te bekijken. Overigens niet alleen vanwege de financiële voordelen, maar ook met een blik op het milieu en de toekomst.
Vele voordelen
“Grote voedselproducenten zijn vaak bezig met vergisten. Daarbij komt methaangas vrij dat te gebruiken is als biogas. Dit heeft echter een laag rendement. Een grote kans laten ze echter liggen: het filteren van afvalwater op nutriënten zoals vetten, eiwitten en koolhydraten.” Dat heeft meerdere voordelen, vervolgt Willem Tomassen, adviseur levensmiddelentechnologie bij Orangeworks: “Je hebt waardevolle nutriënten weer tot je beschikking of je verkoopt deze, je houdt schoon water van levensmiddelenkwaliteit over om te hergebruiken als bijvoorbeeld stoom- of spoelwater, het is milieuvriendelijker én je bespaart kosten op het afvoeren van afvalwater.”
Winst in een jaar
Voor bedrijven met bijvoorbeeld veel vetten in het afvalwater is het filteren hiervan echt waardevol. “Dierlijke vetten zijn bijvoorbeeld 70 eurocent per kilo waard en kunnen hergebruikt worden als biodiesel. De waarde daarvan gaat de komende jaren stijgen. Voor een van onze opdrachtgevers, een product van margarines en oliën maakten we een simpel rekensommetje: een investering van 350.000 euro aan een watermanagementsysteem kan al binnen één jaar 1 miljoen euro opleveren. De winst zit in de verkoop van de vetten, het besparen op water én in CO2 reductie.”
CO2 reductie
Milieubewust produceren is niet alleen een goede keuze, het kan ook nog eens kostenbesparend werken. Tomassen. “Waarschijnlijk krijgen bedrijven binnenkort verplichtingen rondom CO2 reductie. Door nutriënten uit de afvalstromen te halen en de vetten te gaan opstoken in je eigen installatie, breng je de CO2 uitstoot omlaag. Het mes snijdt dan aan twee kanten: je hoeft minder CO2 belasting te betalen en je haalt meer waarde uit je afvalstroom.” Overigens is dit ook een belangrijk punt met het oog op de toekomst: “Er gaan tekorten ontstaan in grondstoffen, zoals eiwit, maar ook zoet water wordt schaarser. Door nu al vooruit te kijken en bewust aan de slag te gaan met het opschonen van afvalwater, ben je niet alleen kostenbesparend maar ook slim en duurzaam bezig.”
Terugverdienmodel
Tomassen komt met een concreet voorbeeld van een terugverdienmodel bij een klant van Orangeworks: “We hebben voor hen een relatief goedkoop filtratiesysteem ontworpen. Het eerste jaar halen ze het vet uit hun afvalwater. Met de winst van de verkoop van het vet kunnen ze in het tweede jaar investeren in de installatie voor het filteren van koolhydraten en in het jaar daarop volgden de eiwitten. Binnen drie jaar heeft het watermanagementsysteem zichzelf betaald. Alle opbrengsten die volgen zijn pure winst.”
Maatwerk voor u
Orangeworks kan een filtratie skid zowel integreren in bestaande productielijnen, als ook een onderdeel maken van een nieuw te bouwen skid. Daarbij wordt altijd gekeken naar een geïntegreerde technologische aanpak. Want watermanagement van afvalwater is per definitie maatwerk. Bent u nieuwsgierig welke winst er bij u te halen valt of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Carla Blekkink, Account manager Orangeworks via 0412 78 20 00